امروزه یكی از جذاب ترین روش های انجام زایمان برای مادران بدون شک انجام زایمان در آب می باشد. روشی كه به خاطر استفاده از ویژگی آرام بخشی آب لذت زایمان را برای مادران چندین برابر می كند.در سال 95 و در راستای ارتقای كیفیت خدمات تخصصی زنان و زایمان و نیز پاسخگویی به این نیاز مادران جوان، بیمارستان عسكریه اصفهان اقدام به راه اندازی اتاق زایمان در آب نمود كه با بهره گیری از جدیدترین روش ها و امكانات زایمان در آب آماده ارائه خدمت به مادران عزیز می باشد.
به همین منظور فضایی كاملا اختصاصی و با امكان حضور همراه در زایشگاه بیمارستان ایجاد گردید تا مادران باردار در محیطی كاملا ایمن و زیبا و با حضور تمام وقت پزشك و ماما تجربه ای رویایی از موهبت مادر شدن داشته باشند.
زایمان در آب چگونه است؟
زایمان در آب، موضوعی است که خانم های باردار درباره آن سوالات زیادی دارند. این روش در واقع به دنیا آوردن نوزاد در وان یا یک استخر آب گرم است. در کشورهای غربی این روش طرفداران بسیاری پیدا کرده است و در بیمارستان های زیادی انجام می شود اما در کشور ما ، بیمارستان های معدودی این نوع زایمان را انجام می دهند.
این زایمان مزایای خود را دارد و قبل از هر گونه تصمیم گیری باید وضعیت جسمی زن باردار کنترل شود. به عنوان مثال، فرد مبتلا به دیابت، فشار خون، بیماری قلبی و… ممکن است نتواند به طور طبیعی در آب زایمان کند. پس از بررسی کامل وضعیت جسمی مادر، پزشک می تواند این نوع زایمان را به بیمار پیشنهاد کند.
در اتاق زایمان یک وان با ارتفاع حدود ۷۵ سانتی متر با آب گرم حدود ۳۷ تا ۳۸ درجه پر می شود. هنگام قرار گرفتن بیمار در آب، نظر وی را درباره دمای آب می پرسند تا به خواسته او دمای آب تنظیم شود. همانند زایمان طبیعی به مادر باردار آموزش زایمان در آب داده می شود. این کار یا از طریق شرکت در کلاس یا اطلاع رسانی پزشک به زوجین، انجام می شود تا آمادگی کاملی در این باره پیدا کنند.
برخی از خانم ها ترجیح می دهند، با شروع دردهای زایمانی وارد آب شوند زیرا آب یک حالت بی وزنی ایجاد می کند و درد را کاهش می دهد. به طور کلی احساس درد در حالت زایمان فیزیولوژیکی طبیعی و در محیط خشک، فقط به لگن وارد می شود. درحالی که در آب این درد به تمام قسمت های بدن پراکنده می شود و در نتیجه مادر درد کمتری را تجربه می کند. از مزایای دیگر این روش این است که هنگامی که مادر، نوزاد خود را به دنیا می آورد به داروی کمتری نیاز دارد.. خانمهایی که قبلا از این روش برای به دنیا آوردن فرزند خود استفاده کردهاند ابراز میدارند که این روش فشار روحی و درد کمتری به همراه دارد و خاطره شیرینتری از زایمان را در ذهن آنها باقی گذاشته است. با این وجود عدهای نیز مخالف این روش از زایمان میباشند و خطر انتقال بیماری به کودک و احتمال خفگی نوزاد را جزو مخاطرات این روش میدانند. ما در ادامه این مطلب مزایای زایمان در آب و عوارض زایمان در آب را برای شما بیان خواهیم کرد.
روشهای انجام زایمان در آب
زایمان در آب به دو روش انجام میگیرد:
روش اول: خانم باردار قبل از زایمان، تمام مراحل زایمان را در زیر آب انجام میدهد و زمانی که دهانه رحم کاملا باز شده و برای بیرون آمدن بچه آماده میشود، روی تخت زایمان رفته و مرحله آخر زایمان را روی تخت انجام میدهد.
روش دوم: خانم باردار تمام مراحل زایمان و دردهای زایمانی را داخل آب تجربه کرده و نوزاد نیز در آب متولد و در آب رها میشود. پرسنل اتاق زایمان نوزاد را از زیر آب گرفته و به مراحل دیگر زایمان کمک و رسیدگی میکنند.