آنژین صدری چیست؟
عضله قلب نیز مانند سایر نقاط بدن برای سالم ماندن و انجام هرچه بهتر عملکرد خود و دریافت غذا و اکسیژن نیازمند خونرسانی است این عمل توسط شریانهای قلبی (کرونری )انجام می شود اگر به هر دلیلی مثل چربی خون بالا،سخت شدن دیواره ی رگها،سابقه ی خانوادگی بیماری قلبی، فشارخون بالا و قندخون بالای کنترل نشده وسیگار و غیره مسیر رگها مسدود شود، خونرسانی به عضله ی قلب کم شده، غذا و اکسیژن کافی به آن نمی رسد و فرد دچار درد قلبی می شودکه به این درد قلبی آنژین صدری گویند.
مشخصات درد آنژینی چیست؟
دردی است که در جلو و عمق قفسه سینه و پشت استخوان جناغ احساس میشود و نمیتوان برای نشان دادن محل آن دست روی نقطه خاصی گذاشت. شروع درد همراه با فعالیت شدید بدنی (نظیر بالا و پایین رفتن از پلهها، بلند کردن جسم سنگین، پارو کردن و …) تماس با سرما، خوردن غذای سنگین، استرس، اضطراب و عصبانیت است.
درد به صورت لهکننده، فشارنده، سوزاننده بوده و بُرنده و تیز نیست. از نظر اغلب افراد شدت آن به حدی است که قبلا مانند آن را تجربه نکردهاند.
غالبا درد فقط محدود به منطقه قلب نیست و به گردن، فک، شانهها، بازوها، مچ، دست، انگشتان چهارم و پنجم دست (به خصوص دست چپ) تیر میکشد، ولی با استراحت و یا با مصرف قرص زیر زبانی بهبود مییابد. مدت زمان درد نهایتا سه تا پنج دقیقه است
علاوه بر درد ممکن است علائمی مانند سختی در نفس کشیدن، کوتاهی نفس، رنگ پریدگی، عرق سرد، گیجی، تپش قلب، تهوع، استفراغ، اضطراب، سوء هاضمه و حتی احساس خفگی شدید نیز وجود داشته باشد
چند نکته مهم درباره آنژین صدری
در افراد دیابتی ممکن است به دلیل درگیری گیرندههای عصبی احساس درد کاهش یابد. ضمنا در سالمندان نیز اکثرا حمله آنژین صدری بدون درد و همراه با ضعف و بیحالی بروز میکند.
پیشگیری و درمان: اگر در خانواده خود افراد مبتلا به بیماری قلبی – عروقی و دیابتی دارید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماریها هستید. بنابراین باید به طور مرتب جهت کنترل قند خون، چربی خون و فشار خون مراجعه و در صورت داشتن علائم قلبی، بررسیهای لازم قلبی برای شما انجام شود.
اگر شما مبتلا به یکی از بیماریهای قلبی – عروقی مانند آنژین صدری هستید، حتما تحت نظر پزشک متخصص باشید تا پزشک بعد از انجام آزمایشات و اقدامات لازم مانند نوار قلب، اکو، تست ورزش و … درمان دارویی مناسب را برایتان در نظر بگیرد.
به یاد داشته باشید که داروی شما مخصوص خود شماست، هرگز آنها را به دوستان و آشنایانی که بیماری مشابهی دارند، توصیه نکنید.
به طور منظم به پزشک مراجعه کنید و هیچ وقت داروهایتان را خودسرانه قطع یا کم و زیاد نکنید.
مراقبت های آنژین صدری چیست ؟
حتماً بین فعالیت و استراحت خود تعادل برقرار کنید.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری خود را طوری تنظیم کنید که درد بروز نکند.
البته این طور نباشد که آنژین صدری را بهانه کنید و اصلاً ورزش نکنید. باید توجه داشته باشید که انجام ورزش به صورت متعادل و منظم (با نظر پزشک) میتواند به کنترل علایم کمک کند.
مابین فعالیت های خود دوره های استراحت بگنجانید.
از ورزش های سنگین و ناگهانی بپرهیزید
تا حد امکان فعالیت هایتان را سبک کنید مثلاً به جای پله از اسانسور استفاده کنید
از ورزش کزدن و ماندن در هوای بسیار سرد یا گرم خودداری کنید.
هر گز سیگار نکشید و در معرض دود سیگار قرار نگیرید.
از مصرف خودسرانه داروهایی مانند داروهای لاغری و قطره های ضد احتقان بینی و… خودداری کنید زیرا می تواند موجب افزایش ضربان قلب و فشار خون شود.
داروها را منظم مصرف کرده و خودسرانه قطع نکنید
قبل از مصرف داروها فشارخون و ضربان قلب خود را کنترل نمایید
همواره قرص زیر زبانی همراه داشته باشید
در مورد قرص های زیر زبانی باید بدانید که
وزن خود را کنترل کنید و در صورت اضافه وزن وزن خود را کم کنید.
نکات قابل توجه در مورد رژیم غذایی:
* رژیم غذایی(کم کالری، کم چرب و با فیبر زیاد) را رعایت نمایید.
*هرگز پرخوری نکنید، می توانید حجم غذای کمتری را در وعده های بیشتر دریافت کنید و میان وعده های بیشتری را بین وعده های اصلی بگنجانید.
*از نوشیدن چای پررنگ و نوشیدنی های حاوی کافئین (قهوه) خودداری کنید.
*غذاهای نفاخ مصرف نکید، بعد از صرف غذا مدت کوتاهی استراحت کنید و تا 2 ساعت فعالیت بدنی نداشته باشید.
*رژیم پرفیبر(سبزیجات و میوه ها مانند شوید، هویج و سیب…) رادر برنامه غذایی تان بگنجانید، چون فیبر باعث کاهش زور زدن حین اجابت مزاج و احتمال یبوست و سایر نارحتیهای روده ای می شود. ضمناً سطح چربیهای مضرخون (کلسترول و تریگلیسرید) را کم کرده و از شدت حملات آنژین می کاهد.
تمام عواملی را که احتمال می دهید رو به رو شدن با آنها در شما موجب شروع درد می شود.شناسایی کرده و از مواجهه با آنها بپرهیزید:
1-استرس نداشته یاشید، در انجام کارها عجله نکنید و برای کارهایتان برنامه ریزی داشته باشید.
2-اگر سابقه مشکل روانی، اضطراب و… دارید حتماً به روانشناس مراجعه کنید.
3-در مواقع تنش زا به نزدیکترین مرکز درمانی (مشاور،پزشک، پرستار) یا روحانی مراجعه کنید.
در چه مواردی باید حتماً به پزشک مراجعه کرد:
*دردها، تعدادش بیش از حد معمول شود.
*بدون فعالیت هم بروز کند.
* با استراحت تسکین نیابد.
*با داروی زیرزبانی برطرف نشود.
*بیش از 5 دقیقه طول بکشد