بعد از انجام عمل جراحی، بیمار مدتی در محلی در کنار اتاق عمل به نام اتاق بهبودی (ریکاوری) میماند.
مرحله بعد از بیهوشی اهمیت زیادی دارد لذا در این مدت بیمار باید دقیقاً تحت نظر باشد تا آثار داروهای بیهوشی کاملاً از بین برود و سیستمهای مختلف بدن بهخصوص سیستم قلبی عروقی بتوانند کنترل مجدد بدن را در اختیار بگیرند. در این مدت بیمار توسط پرستاران خبره تحت نظر بوده و بعد از اینکه بیمار هوشیاری خود را بهطور کامل بدست آورد به بخش منتقل میشود.
در بخش بیمار ممکناست تا مدتی حالت گیجی تهوع داشته باشد. این وضعیت به علت داروهای بیهوشی یا به علت کمخونی ناشی از خونریزی حین عمل است. حالت گیجی بیمار به تدریج بهبود مییابد. در صورت وجود مشکل پرستار مربوط بخش را مطلع نمایید.
اگر جراحی بیمار با بیهوشی عمومی انجام شده است، تا چند ساعت نباید چیزی برای خوردن به او داده شود. بعد از چند ساعت و بدست آوردن هوشیاری کامل، میتوان پس از کسب اجازه از پرستار ابتدا چند قاشق آب جوشیده و گرم به وی داد و اگر تحمل کرد و دچار ناراحتی نشد، میتوان بهتدریج به او مایعات بیشتری داد.
بعد از اینکه رژیم غذایی با هماهنگی پرستار مربوطه برای بیمار شروع شد در صورت مبتلا نبودن به بیماریهای خاص (قلبی ، تنفسی ، دیابت و …) از کلیه مواد غذایی طبق دستور پزشک و پرستار میتوان بهره برد. برای بهبود باید بافت جدید ساخته شود که این نیاز به انرژی فراوان دارد و غذا باید سرشار از گلوکز، چربی، پروتئین، املاح و ویتامینها باشد.
اگر بیمار با بیحسی منطقه ای عمل شده، تا 12 ساعت نباید سر تخت او را بالا آورد و در این مدت سر بیمار باید کاملاً صاف باشد، وگرنه دچار سردرد شدیدی میشود که ممکناست تا چند روز ادامه یابد.
در هر عمل جراحی طبق دستور پزشک احتمال عفونت در محل عمل وجود دارد. پس در چند روز اول بعد از عمل جراحی، به بیمار آنتیبیوتیک تزریقی داده میشود تا احتمال عفونت بعد از عمل جراحی کاهش پیدا کند. ممکناست پزشک معالج داروهای آنتیبیوتیک خوراکی برای بیمار تجویز کند تا وی بعد از مرخص شدن از بیمارستان تا مدتی از آنها در منزل استفاده کند،داروها را به موقع و تا دوز آخر مصرف کنید و از قطع خودسرانه و ناگهانی خودداری کنید.
پزشک جراح در حین عمل جراحی ممکناست وسیله ای در درون زخم بیمار بگذارد تا بدین وسیله خون و ترشح مختصر داخل بدن که ممکناست تا چند ساعت بعد از جراحی هم ادامه داشته باشد به بیرون از بدن هدایت کند. باقی ماندن خون در درون بافتها خطر عفونت بعد از جراحی را بیشتر میکند و این خونریزیها باید در صورت وجود از بدن به وسیله این لولهها خارج شوند. لولهها در بیرون از بدن به کیسههای پلاستیکی متصل میشوند تا خون در آنها جمعآوری شود. به این لولهها که در محل جراحی گذاشته شده است درن (Drain) میگویند. این لولهها طبق صلاح دید و دستور پزشک معالج یا در زمان و طول بستری و یا موقع ترخیص خارج شود.
معمولاً پانسمان زخم جراحی تا چند روز بعد از عمل جراحی تعویض نمیشود. پس از چند روز این پانسمان توسط پرستار عوض میشود. تعویض پانسمان باید بعد از مرخص شدن بیمار در منزل و توسط پرستار مجرب انجام شود. دفعات تعویض پانسمان و نحوه آن توسط پزشک معالج تعیین میشود.