بواسیر یا همورویید (Hemorrhoid)، رگهای متورم شدهای هستند که به شکل توده در اطراف مقعد یا راست روده به وجود میآیند و موجب درد و ناراحتی در این ناحیه به ویژه در زمان دفع میشوند. آمارها نشان میدهد تقریبا نیمی از بزرگسالان تا 50 سالگی، علائم بواسیر را تجربه میکنند و گهگاه بدون آنکه به درمان آن بپردازند، روند بهبود بواسیر طی میشود. آنچه در این مقاله خواهید خواند، تلاشی است برای گردآوری اطلاعاتی از این بیماری شایع. امیدواریم با خواندن این دادهها، همگی به سلامتی و نشانههای کم و زیادی که در بدنمان ایجاد میشود، توجه بیشتری داشته باشیم.
بواسیر در انواع مختلفی دیده میشود، اما دو نوع داخلی و خارجی، بیش از سایر انواع شایعاند. بواسیر داخلی در مقعد یا راست روده و بواسیر خارجی در خارج از مقعد ایجاد میشود. بواسیر خارجی شایعترین و دردسرسازترین نوع هموروئید است و درد، خارش شدید و مشکل در نشستن از علائم و عوارض شدید این اختلال و یا بهتر بگوییم، بیماری است. اما خبر خوبی هم وجود دارد: انواع بواسیرها، قابل درمان هستند و در ادامه، پس از بررسی دقیقتر انواع بواسیر، روشهای درمانی بررسی شدهاند:
بواسیر داخلی، راست روده را درگیر میکند و همیشه قابل مشاهده و شناسایی سریع نیست، چرا که در نواحی عمیق راست روده ایجاد میشود و چون هیچ عصبی در رکتوم یا روده راست وجود ندارد، افراد مبتلا به بواسیر داخلی اغلب متوجه وجود آن نمیشوند و بدین ترتیب قادر به تشخیص بیماری نخواهند بود. اما دو خبر خوب وجود دارد: در کنار رمزآلود بودن بواسیر داخلی، نمیتوان آن را نوع شدید دانست و اغلب بدون انجام درمانی خاص، بهبود حاصل میشود. اما این موضوع را هم به یاد داشته باشید که بواسیر داخلی با مدفوعی که از روده راست میگذرد، اغلب تحریک شده و ممکن است باعث خونریزی شود. اگر بواسیر داخلی درد یا ناراحتی زیادی ایجاد کند، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
اگر بواسیر داخلی شدیدتر شود، ممکن است تورم به حدی برسد که به شکل بیرونزدگی از مقعد خارج شود و درد و ناراحتی ایجاد کند. در چنین شرایطی، به این نوع بواسیر، خارجی میگویند و علائم زیر نشانه این نوع اختلال است:
هنگامی که بواسیر داخلی متورم شده و از مقعد خارج شود، بواسیر پرولاپس (hemorrhoid prolapse) ایجاد میشود. پزشک ممکن است بر اساس چسبندگی بواسیر، چندین حالت را در نظر بگیرد:
بواسیر پرولاپس مانند تودههای قرمز متورم یا برجستگیهایی در خارج از مقعد هستند. اگر فرد از آینه برای بررسی این ناحیه استفاده کند، به راحتی قادر به دیدن آنها خواهد بود. پرولاپس ممکن است علائم دیگری به جز برآمدگی نداشته باشد، با این حال ممکن است درد یا ناراحتی، خارش یا سوزش هم ایجاد کند. در برخی موارد، برای برداشتن یا اصلاح پرولاپس امکان دارد فرد به جراحی نیاز داشته باشد تا درد و عارضهای برای وی ایجاد نشود.
بواسیر خارجی در مقعد، دقیقاً در محل حرکات روده ایجاد میشود. این نوع از بواسیر همیشه قابل مشاهده نیست، اما گاهی اوقات به صورت تودههایی در سطح مقعد دیده میشوند. همچنین در هنگام تورم مشاهده آنها آسانتر است و رنگی مایل به آبی با رگهای متورم در زیر سطح پوست مقعدی هستند.
لازم است بدانید، بواسیر خارجی معمولاً یک مسئله حاد پزشکی نیست. اما اگر باعث درد یا ناراحتی در زندگی روزمره میشود، باید به پزشک مراجعه کرد.
علائم بواسیر خارجی اساساً همان علائم داخلی است. اما از آنجا که آنها در خارج از ناحیه رکتوم قرار دارند، ممکن است هنگام نشستن، انجام فعالیتهای بدنی یا حرکات روده، درد یا ناراحتی بیشتری احساس شود. اگر بواسیر خارجی باعث درد و ناراحتی بسیار شدید میشود باید به پزشک مراجعه کرد.
بواسیر ترومبوز دارای لخته خون (ترومبوز) (hemorrhoid trombose) در بافت بواسیر است. این بواسیر ممکن است به صورت تورم در اطراف مقعد قابل مشاهده باشد. ترومبوز در واقع یک عارضه است که در بواسیر، منجر به ایجاد لخته خون میشود. البته، لخته شدن خون ممکن است در بواسیر داخلی و خارجی نیز اتفاق بیفتد و علائم آن اغلب شامل موارد زیر هستند:
در صورت افزایش درد، خارش یا التهاب در اطراف ناحیه مقعد لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد. برای جلوگیری از بروز عوارضی مانند کمبود خونرسانی به بافت مقعدی، بواسیر ترومبوز باید سریع درمان شود.
علائم و نشانههای بواسیر معمولاً به نوع آن بستگی دارد.
1. بواسیر خارجی
2. بواسیر داخلی
همانطور که در بالا اشاره شد، این نوع از بواسیر قابل مشاهده نیست و به ندرت باعث ایجاد ناراحتی در فرد میشود. اما فشار یا تحریک در هنگام دفع مدفوع باعث:
3. بواسیر ترومبوز
اگر خون در بواسیر خارجی جمع شود و لخته (ترومبوز) ایجاد کند، معمولا منجر به بروز موارد زیر شود:
اگر در حین حرکات روده، افراد متوجه خونریزی شوند یا بواسیری داشته باشد که پس از یک هفته مراقبت در منزل بهبود نیابد، باید با پزشک خود صحبت کنند. خونریزی مقعدی را باید جدی گرفت. زیرا همیشه به علت وجود بواسیر نیست و ممکن است علائم یک بیماری جدی دیگر مانند سرطان روده بزرگ یا سرطان مقعد باشد. در نهایت، اگر مقادیر زیادی خونریزی مقعدی، سبکی سر، گیجی یا ضعف احساس شود، باید به اورژانس مراجعه کرد.
هر چیزی که به مقعد یا راست روده فشار وارد کند یا آن را تحریک کند، باعث گشاد شدن رگها و همینطور ایجاد بواسیر میشود. برخی از علل رایج عبارتند از:
با بالا رفتن سن و انجام مداوم مواردی که در بالا اشاره شد، احتمال ایجاد بواسیر افزایش مییابد. همچنین، بواسیرهای خارجی به احتمال زیاد ترومبوز میشوند، اگرچه هیچ عاملی که منجر به افزایش این احتمال شود، تا به امروز شناخته نشده است.
گاهی برای تشخیص بواسیر، معاینه بصری مقعد کافیست و برای تأیید تشخیص و همچنین بررسی ناهنجاریهای موجود در داخل معقد، پزشک ممکن است معاینه متفاوتی را انجام دهد. این نوع بررسی به عنوان آزمایش رکتال دیجیتال شناخته میشود. در طی این معاینه، پزشک با استفاده از یک دستکش دست خود را پوشانده و یکی از انگشتان خود را روغنکاری یا چرب کرده و آن را وارد روده راست فرد میکند.
با توجه به وجود احتمال ابتلا به سایر بیماریهای دستگاه گوارش، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری مانند آنوسکوپی (anoscopy)، سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی را هم تجویز کند. هر یک از این آزمایشات با استفاده از یک دوربین کوچک توسط پزشک و برای تشخیص هرگونه ناهنجاری در مقعد، راست روده یا روده بزرگ انجام میشود.
با آنوسکوپی داخل مقعد بررسی میشود. سیگموئیدوسکوپی حدود 40 سانتی متر از روده بزرگ را بررسی میکند و با کولونوسکوپی کل روده بزرگ بررسی میشود.
نحوه انجام این آزمایشات بدین صورت است که یک دوربین کوچک فیبر نوری در یک لوله کوچک قرار گرفته و سپس به داخل راست روده وارد میشود. با این آزمایش، پزشک دید واضحی از داخل راست روده دارد و قادر به معاینه و بررسی بهتر وضعیت بیمار خواهد بود.
برای گرفتن نوبت متخصص یا جراح برای رفع مشکل خوب به سایت ما مراجعه کنید