ارزیابی بیمار شامل :
1- گرفتن شرح حال دقیق
2- معاینه کامل
3- انجام آزمایش خون مانند قند ، کلسیم ، منیزیم ، و سدیم
4- در صورتی که پزشک احتمال مننژیت را در کودکی بدهد کشیدن مایع نخاع کودک جهت آزمایش و تشخیص بیماری ضروری است . در این زمینه با پزشک همکاری کنید .
5- انجام آزمایشات تکمیلی مانند سونوگرافی ، نوار مغز سی تی اسکن مغز و یا MRI
درمان تشنج نوزادی چیست ؟
به علت اینکه تشنج تکامل عصبی نوزاد را به مخاطره میاندازد باید به سرعت در جهت درمان اقدام شود و لازم است نوزاد در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بستری شود .استفاده کنید.
اقدامات درمانی در بیمارستان شامل :
والدین گرامی پس از ترخیص به نکات زیر توجه داشته باشید :
اگر بعد از تشنج نوزاد پزشک دستور داد تا فرزند شما به مدت طولانی از داروهای ضد تشنج استفاده کند حتما ” این داروها را طبق دستور در زمان مناسب مصرف کنید و از کم کردن یا قطع کردن خود سرانه داروها بپرهیزید .
مراقبت در بخش ویژه نوزادان :
هنگام ورود به بخش مراقبتهای ویژه نوزادانوالدین بایستی دستهای خود را با مایع مخصوص به مدت دو دقیقه بشویند، جهت پیشگیری از عفونت و انتشار آلودگی قبل از ورود به بخش از گان و روکش کفش استفاده نمایید.
والدین باید تمامی علایم تشنج که قبلأ گفته شد را در نظر داشته باشد و در صورت بوجود آمدن هر کدام به مرکز درمانی مراجعه نماید.
تشنج دوره هایی از فعالیت های غیر طبیعی حسی ، حرکتی ، خودکار و یا روانی (ترکیبی از تمام عوامل مذکور) است که ناشی از تخلیه ناگهانی و بیش از حد سلول های عصبی مغز ناشی می شود. در این اختلال ممکن است قسمتی یا تمام مغز درگیر شود. تشنج غیر ارادی و غیر قابل کنترل است و ممکن است از چند ثانیه تا جند دقیقه طول بکشد. تشنج نوزادی در 28 روز اول تولد اتفاق می افتد و شایع ترین اختلال عصبی دوران نوزادی است. تشنج در ایام نوزادی از همه ایام عمر شایعتر است و تشنج در نوزادی نارسی و کم وزن شایع تر می باشد.
علل بروز تشنج در نوزادان چیست ؟
شایعترین علل تشنج در دوران نوزادی ، نرسیدن اکسیژن به مغز است که ممکن است در اثر حوادث زایمانی و یا نارس بودن نوزاد به وجود آید ولی از دیگر علل ان می توان به موارد این اشاره کرد .
علل بروز تشنج در نوزادان چیست ؟
شایعترین علل تشنج در دوران نوزادی ، نرسیدن اکسیژن به مغز است که ممکن است در اثر حوادث زایمانی و یا نارس بودن نوزاد به وجود آید ولی از دیگر علل ان می توان به موارد این اشاره کرد .
1- اختلالات مانند کاهش قند خون ، کاهش کلسیم و منیزیم ، کاهش یا افزایش سدیم خون
2- خونریزی داخل مغزی که بیشتر در نوزادان نارس شایع است .
3- عفونت ها
4- اختلالات دستگاه عصبی
5- اعتیاد مادر به مواد مخدر
لازم به ذکر است کودکان قبل از سن ۶ ماهگی که شامل نوزادان نیز می شوند به علت تب بالا دچار تشنج نمی شوند.
که پانسمان ضد آب باشد می تواند استحمام کند و روز سوم بعد از عمل پانسمان را بردارد و ده روز پس از سزارین جهت کشیدن بخیهها مراجعه شود .
علایم تشنج نوزاذی چیست ؟
از آنجا که سیستم عصبی نوزادان کاملآ تکامل یافته نمی باشد شکل تشنج در آن ها غیر طبیعی و متفاوت از تشنج بزرگسالان است . ولی شایع ترین علایمی که والدین به آن توجه داشته باشند عبارتند از :
حرکات غیر طبیعی مثل پرش های عضلانی تکراری ، لرزش پلک ها و پلک زدن سریع ، سفت شدن اندام ها ، حرکات شبیه مکیدن یا جویدن و ملچ و ملوچ کردن ، خیره شدن به یک نقطه برای چند لحظه حرکات غیرطبیعی و انحراف چشم ها
والدین گرامی توجه داشته باشید که همه حرکات غیر طبیعی نوزاد تشنج نیست
حرکات تشنجی با گرفتن هم متوقف نمی شود و حتی می توان پرش دستان نوزاد را زیر دست حس کرد
با صدا کردن و پرت کردن حواس نوزاد ، باز هم حرکات تشنجی ادامه دارد و متوقف نمی شود.
در صورت مشاهده علایم فوق جهت ارزیابی نوزاد برای تشخیص قطعی تشنج باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
اقدامات تشخیصی :
تشنج نوزاد معمولاً علامت یک بیماری زمینه ای است که نیاز به ارزیابی فوری داد که باید در بیمارستان انجام شود .