مقدمه :
حالب لولهای است که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل میکند. تا زمانی که سنگ در کلیه است معمولأ درد چندانی ایجاد نمیکند ولی وقتی سنگ از کلیه خارج شد و وارد لوله حالب میشود درد بسیار شدیدی در پهلوی همان طرف ایجاد میکند که به آن کولیک کلیوی گفته میشود.
این درد اغلب متناوب و همراه با تهوع و استفراغ است و اگر اندازه سنگ کوچک باشد (کمتر از 6 میلیمتر) ممکن است با درمان دارویی و صبر کردن سنگ دفع شود ولی اگر سنگ حالب بزرگ باشد و پس از دو تا چهار هفته انتظار و درمان دارویی دفع نشود معمولأ سنگ شکنی لازم است، چون باقی ماندن سنگ در حالب به مدت طولانی و انسداد مسیر حالب گاهی باعث از کار افتادن کلیهی همان طرف میشود. سنگهای ابتدای حالب را ممکن است با سنگ شکنی از روی بدن (ESWL) شکست که نیاز به بیهوشی و اتاق عمل ندارد و روشی سرپایی است ولی سنگهای قسمت میانی و تحتانی حالب را با سنگ شکنی از راه مجرا خرد میکنند که در اتاق عمل انجام شده و نیاز به بیهوشی دارد.
در اتاق عمل :
همانطور که گفته شده TUL در اتاق عمل و با بیهوشی عمومی یا بیحسی نخاعی (از کمر به پایین) انجام میشود بنابراین بیمار باید قبل از عمل ناشتا باشد. در TUL هیچ برشی روی بدن ایجاد نشده و تمام اقدامات از طریق مجرای ادرار انجام میشود. در این روش جراح با وسیلهای ظریف به نام یورتروسکوپ که قطر دو تا دوونیم میلیمتر دارد وارد مجرا و مثانه شده و در مثانه سوراخ حالب را یافته و وارد حالب میشود و به سمت کلیه بالا میرود تا به سنگ برسد، پس از مشاهده سنگ با پروپ بسیار ظریفی که وارد دستگاه میشود ضربات سریع و پر قدرتی به سنگ وارد میشود تا سنگ خرد شود. اگر حالب گشاد باشد شاید بتوان با پنس قطعات سنگ را پس از سنگ شکنی از داخل حالب خارج کرد ولی معمولأ نیازی به این کار نیست و خردههای سنگ به حال خود رها میشوندتا با جریان ادرار خارج شوند.
استنت حالب چیست ؟
اگر قطعات سنگ زیاد باشد یا حالب ظریف و تنگ باشد یا متورم شده باشد برای اینکه راه کلیه باز بماند و قطعات سنگ راحتتر دفع شوند، جراح لولهای به نام استنت (یا استنت دبل جی) را در حالب قرار داده که یک سر این استنت در کلیه و سر دیگر آن در مثانه قرار میگیرد. این استنت موقتی است و باید حداکثر تا یک ماه خارج شود. البته انواع ماندگارتر آن نیز موجود است که در موارد خاصی استفاده میشود و میتوانند تا چند ماه در حالب باقی گذاشته شوند.
پس از خروج از اتاق عمل :
اگر برای TUL از بی حسی نخاعی استفاده شده ،دو ساعت بعد از خروج از اتاق عمل و اگر از بیهوشی عمومی استفاده شده پس از هوشیاری کامل میتوانید مایعات مصرف کنیدو اگرمایعات را تحمل کرده و تهوع و استفراغ نداشتید غذاهای معمولی را شروع کنید. اگر مشکلی وجود نداشته باشد، عصر همان روز یا صبح روز بعد از بیمارستان ترخیص خواهید شد.
پس از ترخیص از بیمارستان :
توصیه های کلی در مورد رژیم غذایی بیمارا ن مبتلا به سنگ های ادراری:
1) مایعات فراوان و به طور متناوب بنوشید به طوری که روزانه حداقل 2 لیتر ادرار داشته باشید و ادرار شفاف باشد.
2) گوشت کم ترمصرف کنید. گوشت سفید و قرمز از نظر سنگ سازی تفاوتی ندارند.
3) نمک کم تر مصرف منید.
4) مواد غذایی حاوی اگزالات را کم تر مصرف کنید ، شامل : چای پررنگ ، نوشابه ، شکلات های کاکائویی ، اسفناج ، آجیل ( مغز گردو ، پسته ، فندق و.. . )
5) مصرف لبنیات در حد معمول اشکالی ندارد و مفید نیز می باشد.
توصیه های بیش تر بر اساس جنس سنگ و آزمایش های شما امکان پذیر است.