بیماری فاویسم یک بیماری خونی و ارثی می باشد که به علت نقص یا کمبود یک آنزیم در گلبول های قرمز می باشد. این بیماری بدنبال مصرف باقلا، بعضی از داروها و یا ابتلا به بعضی از عفونتها ایجاد میشود. در کودکان زیر یک سال ممکن است از طریق شیر مادر منتقل شود فاویسم در جنس مذکرشایع تر می باشد و بیش تر مبتلایان سن کم تر از 5 سال دارند.
بیماری فاویسم چه علائمی دارد؟
وقتی کودک بعضی از داروها و یا باقلا را به هر شکل ( خام یا پخته )مصرف نماید و یا به بعضی از عفونتها مبتلا شود ، 24 تا 48 ساعت ممکن است دچار علائم زیر بشود:
رنگ پریدگی و زرد شدن پوست
زرد شدن سفیدی چشم
کم شدن ادرار و تیره شدن رنگ ادرار
تب
تهوع، استفراغ
دل درد
تشخیص فاویسم چگونه است ؟
این بیماری فقط از طری آزمایش خون تشخیص داده می شود.
درمان فاویسم چگونه است ؟
ژن عامل این بیماری درمان قطعی ندارد و تنها اقدام موثر ، پیشگیری از تخریب گلبول های قرمز و پرهیز از مواجهه با مواد اکسیدان می باشد درصورت مشاهده علائم سریعاً به پزشک مراجعه نمایید .معمولاً درمان با تجویز سرم به مقدار کافی و در صورت نیاز تزریق خون بر حسب نیاز صورت می گیرد.
چرا باقلا ؟؟؟؟؟؟
باقلا از جمله مواد اکسیدان است . مواد اکسیدان باعث می شود گلبول های قرمز فاویسمی ها از بین بروند و پاره شوند این بیماری می تواند گاهی با بوئیدن گل و گرده های باقلا و عبور از کنار مزارع باقلا بروز نماید.
مواد و داروهای ممنوع در بیمارانفاویسم:
ویتامین k
اسپیرین (آ.اس .آ )
کوتریموکسازول
نیتروفورانتوئین ،فورازولیدون ، نیتروفورازون، آسکوربیک اسید ، کلرامفنیکل،کلرکین،متیل بلو، نالیدیکسیک اسید، فنازوپریین، پروبنسیدو استامینوفن با دور بالا
نفتالین و حشره کش ها
حنا و سدر
سولفاستامید ها
توصیه ها :
رژیم غذایی کودک شما عادی است بجز اینکه مجاز به مصرف باقلا ( خام یا پخته ) نمیباشد. تاحد امکان از تماس کودک با پوست باقلا نیز خودداری کنید. حتی کودک فاویسمی خود را به مزارع باقلا هم نبرید.
ü اگر به کودک فاویسمی خود شیر میدهید شما هم باید از مصرف باقلا خودداری کنید و اگر حتی یک دانه هم مصرف کردید باید تا 3 روز شیر مادر را قطع کنید.
هیچ دارو و مکمل ویتامینی را بدون نظر پزشک به کودکتان ندهید و در صورت مراجعه به پزشک حتما به وی بگویید کودکتان فاویسمی است
ü . علائم حمله فاویسم را به یاد داشته باشید و در صورت بروز به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنید
دقت کنید کودکتان در معرض برخی مواد شیمیایی مانند نفتالین، بنزن و حشرهکشها قرار نگیرد.