نیازهای تغذیه ای :
روش و نوع تغذیه در بخش مراقبتهای ویژه بر اساس صلاحدید پزشک میباشد. در صورتی که نیاز به تغذیه با لوله بینی-معده باشد مادر با توجه به دستورالعمل بخش شیر خود را در ظرف مخصوص دوشیده و در اختیار پرستار بخش قرار داده و پس از شروع تغذیه از راه دهان، نوزادان نارس معمولا میتوانند هم از شیر مادر و هم از شیر خشک تغذیه کنند، اما شیرمادر بیشتر توصیه میشود زیرا این نوزادان به دلیل نارس بودن، بیشتر در معرض ابتلا به انواع عفونتها میباشند و شیر مادر به دلیل پروتئینهای ویژهای که دارد این امکان را به نوزاد میدهد تا از این عفونتها محفوظ بماند و سریعتر رشد کند .پس از ترخیص تداوم تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک مخصوص تغذیه نوزاد نارس، هر 2تا 5/2ساعت لازم است. درصورت خواب بودن نوزاد بیشتر از 3تا4 ساعت احتمال کاهش قند خون وجود دارد لذا بهتر است تغذیه با شیر قبل از رسیدن به این حد با بیدار کردن شیرخوار از سر گرفته شود. این نوزادان با لوله معده مرخص میشوند که باید هر 72 ساعت این لوله توسط کادر پرستاری مرکز تعویض شود.
فشار خون : عوامل متعددی از جمله انواع عفونتها سبب از دست دادن خون در نوزادان نارس میشود، در نتیجه فشار خون آنها پایین میآید. ممکن است نوزادان نارس به تزریق خون و یا دریافت مایعات بیشتر نیاز داشته باشند.
پس از ترخیص از بیمارستان :
اولین معاینه نوزاد بایستی 24تا 48 ساعت بعد از ترخیص صورت گیرد. مراجعات بعدی توسط پزشک تعیین میشود.
در هر زمانی بعد از ترخیص، اگر نوزاد بدحال شود (تب، شیر نخوردن، مکیدن ضعیف، استفراغهای مکرر، بیحالی و یا تشنج و… ) بایستی سریعأ مراجعه به پزشک صورت گیرد.
خیس بودن کهنه و وزن گیری روزانه20تا30 گرم یاهفتهای 150 تا 200 گرم بهترین معیار برای وزنگیری است.
این نوزادان پس از ترخیص اغلب نیاز به تکرار تست تیروئید در چند نوبت، شنواییسنجی و معاینه چشم توسط فوق تخصص شبکیه دارند.
تجویز مکملها مثل آهن، اسید فولیک و ویتامین E، حتمأ زیر نظر پزشک انجام شود و واکسیناسیون نوزاد نیز پیگیری شود.
میدهد تا از این عفونتها محفوظ بماند و سریعتر رشد کند .پس از ترخیص تداوم تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک مخصوص تغذیه نوزاد نارس، هر 2تا 5/2ساعت لازم است. درصورت خواب بودن نوزاد بیشتر از 3تا4 ساعت احتمال کاهش قند خون وجود دارد لذا بهتر است تغذیه با شیر قبل از رسیدن به این حد با بیدار کردن شیرخوار از سر گرفته شود. این نوزادان با لوله معده مرخص میشوند که باید هر 72 ساعت این لوله توسط کادر پرستاری مرکز تعویض شود.
به نوزادانی که قبل از هفته37حاملگی متولد میشوند نوزاد نارس گویند. نوزادان نارس نیاز به مراقبتهای خاص دارند و والدین شیرخوار نارس بایستی اطلاعات کافی از نحوه مراقبت از نوزاد خود را کسب کنند.
علل تولد نوزاد نارس :
پیشگیری از تولد نوزاد نارس:
بهترین راه پیشگیری از تولد نوزاد نارس، مراقبت از مادر باردار و حفظ سلامت او میباشد، مادر باردار باید رژیم غذایی مناسب داشته باشد و از مصرف مواد مخدر و الکل و دخانیات خودداری کند.
مراقبت از نوزاد نارس
برخی نوزادان نارس پس از تولد در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) در بیمارستان بستری میشوند. هنگام ورود به بخش مراقبتهای ویژه نوزادان والدین بایستی دستهای خود را با مایع مخصوص به مدت دو دقیقه بشویند، و نیز مقررات بخش را رعایت کنند.با حضور مادر در بخش بایستی قسمتی از مراقبت نوزاد به عهده مادر باشد. مادر، نوزاد خود را در آغوش بگیرد و او را نوازش کند و با او صحبت کند.
کارهایی که برای مراقبت کافی از نوزاد نارس باید انجام داد شامل موارد زیر است :
گرم کردن : بسیاری از نوزادان نارس، فاقد چربی زیر پوست به مقدار کافی میباشند، در نتیجه نمیتوانند گرما را در بدن خود نگه دارند. به همین دلیل در بخش مراقبتهای ویژه نوزاد در داخل انکوباتور
قرار میگیرند و گرما برایشان فراهم میشود و یا توسط نور لامپ گرم کنندهای که به سمت تخت نوزاد میتابد، گرمای بدنشان تامین میشود.
پس از ترخیص درجه حرارت مناسب اتاق برای نوزاد نارس 25-28درجه سانتیگراد میباشد.از قرار دادن نوزاد در کنار بخاری، رادیاتور شوفاژ، جریان باد کولر و یا پنکه و یا تابش مستقیم آفتاب پرهیز شود. وقتی درجه حرارت بدن نوزاد، که با ترمومتر از زیر بغل چک میشود بین 36تا 5/36سانتی گراد باشد، بهترین راه پرهیز ازمشکلات گرما و دسرمای بدن نوزاد میباشد.
پس از ترخیص تداوم تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک مخصوص تغذیه نوزاد نارس، هر 2تا 5/2ساعت لازم است. درصورت خواب بودن نوزاد بیشتر از 3تا4 ساعت احتمال کاهش قند خون وجود دارد لذا بهتر است تغذیه با شیر قبل از رسیدن به این حد با بیدار کردن شیرخوار از سر گرفته شود. این نوزادان با لوله معده مرخص میشوند که باید هر 72 ساعت این لوله توسط کادر پرستاری مرکز تعویض شود.
افزایش بیلیروبین خون : اکثر نوزادان پس از تولد، به دلیل تجمع بیلیروبین به زردی مبتلا میشوند. در صورت لزوم، نوزاد مبتلا به زردی را در دستگاه و زیر نور لامپهای خاصی قرار میدهند تا زردی برطرف شود
آپنه یا مشکل نفس کشیدن : بسیاری از نوزادان نارس در تنفس خود دچار مشکل هستند، زیرا به دلیل زایمان زودرس، ریهها و دستگاه تنفسی آنها فرصت رشد کافی پیدا نکردهاند. این نوزادان در بخش مراقبتهای ویژه از نظر تنفس هم مورد بررسی و درمان قرار میگیرند.