درد مزمن پشت یک مشکل بزرگ برای میلیونها نفر از افراد بزرگسال است. در حال حاضر تخمین زده میشود که حدود 75 درصد از همه افراد یک دوره درد پشت مقاوم را در زندگی خود تجربه خواهند کرد، 1 تا 2 درصد از فشار شدید ریشه عصب رنج میبرند و 3 تا 5 درصد افراد مبتلا به فتق دیسک میشوند. تنگی کانال نخاعی یا اسپینال استنوزیس (Spinal stenosis) نیز از عواملی است که در ایجاد درد پشت مداخله میکند.
تنگی کانال نخاعی یک اختلال است که در اثر تنگ شدن کانال یا مجرای نخاعی ایجاد میشود، کانالی که اعصاب از آن عبور میکنند و از بالا تا پایین در مرکز پشت بدن کشیده شده است. از آنجایی که تنگی کانال نخاع، ناشی از تراکم فشار اضافی بر روی نخاع و اعصاب پشت است، معمولا باعث کمر درد، سیاتیک و سایر مشکلات عصبی میشود. در اکثر افراد علائم تنگی نخاع در ناحیه کمری پشت و گردن ظاهر میشود، اما بعضی دیگر از افراد نشانه قابل توجهی از این مشکل تجربه نمیکنند. تنگی کانال نخاع، همچنین ممکن است به علت آسیبدیدگی اعصابی که به بخش پایینی بدن متصل هستند منجر به مشکلات مربوط به کنترل مثانه یا روده بشود. اگرچه درمانهای معمول برای تنگی کانال نخاع، شامل مصرف دارو برای کاهش التهاب یا درد خفیف (و گاهی اوقات در موارد شدید جراحی ستون فقرات) است، اما درمانهای طبیعی از قبیل ورزش، کشش، فیزیوتراپی و استفاده از روشهای گرما یا یخ در منطقه دردناک نیز میتواند بسیار موثر باشد.
ستون مهرهها ستونی از ۲۶ استخوان کوچک در پشت ماست که ما را قادر میسازد مستقیم بایستیم، راه برویم، اشیا را بلند کنیم و خم شویم. تنگی کانال نخاعی، اغلب در اثر فرسایش و سایشی که به دلیل بالا رفتن سن است ایجاد میشود و بخشی از بیماری دیسک دیژنراتیو که باعث ضعف استخوانها و اسیبدیدگی غضروفهای ستون مهرهها میشود، میباشد. اگرچه معمولا افراد مسن بیشتر به تنگی کانال نخاع مبتلا میشوند، افراد میانسال نیز ممکن است این وضعیت را تجربه کنند. درصد کوچکی از افراد جوان نیز به صورت وراثتی با تنگی کانال نخاع متولد شدهاند که باعث ایجاد محدودیت در تحرک آنها میشود.
بیمارستان تخصصی عسکریه برای رزرو نوبت برای متخصص مغز و اعصاب بر روی لینک کلیک کنید
انواع تنگی کانال نخاعی با توجه به جایی که در ستون فقرات اتفاق می افتد، طبقه بندی می شوند ؛ امکان دارد بیش از یک نوع داشته باشد.
دو نوع اصلی تنگی کانال نخاعی، عبارتند از:
در برخی بیماران تنگی کانال با سایر مشکلات ستون فقرات همراه است؛ مثل بیرون زدگی دیسک، لقی مهره و پوکی استخوان. پس نباید این تصور وجود داشته باشد که فقط با یکی از این بیماریها درگیر هستیم و گاهی لازم است همزمان چند مشکل با هم درمان شوند. به عنوان مثال گاهی لازم است با درمان دارویی تزریقی یا خوراکی به سرعت جلوی پیشرفت پوکی استخوان گرفته شود وگرنه موفقیت هر نوع درمانی برای تنگی کانال بسیار کم خواهد بود و یا اینکه اگر تنها راه ممکن برای تنگی کانال یک بیمار جراحی باشد، بررسی از نظر لقی مهره ضروری است تا حین عمل به غیر از تراشیدن استخوان ها و آزاد کردن عصبها، با کمک پلاتین گذاری ناپایداری و لقی مهرهها هم درمان شوند.
تشخیص این عارضه میتواند کار خیلی سختی باشد، زیرا علائم آن ممکن است که در اثر عوارض دیگری غیر از تنگی کانال نخاعی نیز به وجود آمده باشد. معمولاً افرادی که دچار تنگی کانال نخاعی شده باشند، سابقه مشکلات کمر نداشته و اخیراً دچار مصدومیتی از این ناحیه نشدهاند. اولین علائم بروز تنگی کانال نخاعی را اغلب میتوان در مشکلات و ناراحتی پاها مشاهده کرد.
در بعضی از موارد ممکن است برای تعیین علت تنگی کانال نخاعی از آزمایشهای عکسبرداری مخصوصی از قبیل ام آر آی یا سی تی اسکن استفاده شود. این آزمایشها و سایر روشهای عکسبرداری میتواند تصاویری حاوی جزئیات کامل استخوانها و بافتهای نرم ستون فقرات تولید کند که به تشخیص این عارضه کمک زیادی مینماید.
درمان با توجه به شدت علائم و میزان محدودیت فعالیتهای روزانه در اثر تنگی کانال نخاعی انجام میشود. در ادامه به معرفی چند روش درمانی میپردازیم که پزشک با توجه به میزان درد از آنها بهره میگیرد:
از انجام دادن فعالیتهایی که علائم را تشدید میکند، خودداری کنید. این فعالیتها بسته به شدت و محل تنگی کانال نخاع شامل پیادهروی (به خصوص راه رفتن روی سرازیری) و ایستادن طولانی مدت میشود.
مصرف دارو در کنار دیگر درمانهای غیرجراحی غالباً برای تسکین درد و انجام دادن فعالیتهای روزمره کافی است. داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید و دستورالعمل مصرف دارو را حتماً مطالعه کنید.
داروهای زیر علائم تنگی کانال نخاع را کاهش میدهد:
فیزیوتراپی درمان مهمی برای تنگی کانال نخاعی است. فیزیوتراپی در تسکین درد موثر است و عضلات را تقویت میکند.
متخصص فیزیوتراپی حرکاتی را برای تقویت عضلات شکم به بیمار آموزش میدهد؛ وقتی این عضلات قویتر شوند، بهتر میتوانند ستون فقرات را نگه دارند. همچنین بیماران تمرینهایی را برای حفظ انعطافپذیری و کاهش التهاب یاد میگیرند.
درمانهای طب مکمل و جایگزین، نظیر طب سوزنی نیز برای تسکین درد ناشی از تنگی کانال نخاع به کار برده میشود.
ورزش ایروبیک و تمرینهای کششی و تقویتی عضلات شکم و پایین کمر علائم را تسکین میدهد و عضلات را قویتر میکند. اگر این نرمشها را ۴ یا ۵ بار در هفته انجام دهید، اثرگذاری آنها بیشتر خواهد شد. از مفیدترین ورزشهای ایروبیک میتوان به دوچرخه ثابت (با ستون فقرات خم شده رو به جلو) و راه رفتن روی تردمیل با سطح شیبدار اشاره کرد.
چنانچه درمانهای غیرجراحی کمکی به رفع علائم نکند، پزشک جراحی را توصیه میکند. جراحیهای مختلفی بر روی ستون فقرات انجام میشود، جراح مغز و اعصاب روش مناسب را با توجه به علت بروز مشکل توصیه میکند. عوارض و خطرات این جراحیها نیز مانند هر عمل دیگری به سن بیمار، وضعیت سلامت عمومی وی و مشکلات دیگر بستگی دارد. پزشک تمام عوارض را قبل از تصمیمگیری برای انجام عمل مدّ نظر قرار میدهد.
بیمارانی که دچار شرایط زیر هستند، میتوانند متقاضی جراحی باشند: