پیوند قرنیه نوعی عمل جراحی است که طی آن قرنیه آسیب دیده از چشم بیمار خارج شده و با یک قرنیه جدید و سالم جایگزین می شود.این عمل با دقت زیاد و کمترین آسیب بهوسیله میکروسکوپ جراحی و ابزارهای ریز میکروسکوپی انجام میشود.
ذکر این نکته ضروری است که عمل جراحی پیوند قرنیه با سایر اعمال جراحی چشم متفاوت است و از این رو دستورات و مراقبتهای پس از عمل نیز ممکن است با سایر جراحی های چشم تفاوت داشته باشد. در ضمن دفعات مراجعه بعد از عمل نیز ضروری تر و به مراتب بیشتر از سایر اعمال جراحی چشم است و بخیه ها 6 الی 12 ماه بعد از عمل برداشته می شوند.
مراجعات پس از عمل جراحی
معمولااً نخستین مراجعه بعد از عمل، اولین روز پس از جراحی میباشد و در مورد ملاقات های بعدی باید با پزشک خود مشورت نمایید.
حفاظت از چشم
قرنیه پیوند شده تا چندین ماه فاقد حس می باشد و ممکن است برخورد اجسام خارجی باآن حس نشود به همین دلیل باید بسیار مراقب چشم جهت جلوگیری از ضربه بود. همانطور که پزشک شما توصیه می کند در هفتههای اول پس از عمل از پوشش محافظ چشم (شیلد سوراخ دار) به ویژه در هنگام خواب استفاده نمایید. محافظ قابل شست و شو با آب و صابون است.
حمام گرفتن
شست و شوی بدن (از گردن به پایین) بعد از روز اول مانعی ندارد، اما حمام کردن بعد از مشورت با پزشک انجام می شود و باید موقع شستن صورت چشم ها بسته باشد و مراقب باشید آب و شامپو وارد چشم نشود.همچنین می توانید برای شست وشوی موها، سر را به عقب خم کرد تا قطرات آب به داخل چشم نریزند.
اصلاح صورت
اصلاح صورت بعد از عمل مانعی ندارد.
شست و شوی صورت
3 تا 5 روز اول بعد از عمل از پاشیدن آب به صورت و چشم ها خودداری کنید. می توانید از یک حوله تمیز و مرطوب برای پاک کردن صورت استفاده نمایید. موقع شستن صورت چشم ها بسته باشد و مراقب باشید آب وارد چشم نشود.
فعالیت های روزانه
می توانید فعالیت های معمول روزانه شامل پیاده روی و تماشای تلویزیون را چند روز بعد از عمل از سر بگیرید. البته باید از فعالیت های بدنی شدید مثل بلند کردن اجسام سنگین، شنا، باغبانی، ایروبیک، ورزش های ضربه ای و غیره برای 1تا 2 ماه اجتناب شود. همچنین از خم شدن ، زور زدن و مالیدن چشم خودداری کنید.
نحوه خوابیدن
خوابیدن به پشت و پهلوها مانعی ندارد اما از خوابیدن به روی شکم اجتناب کنید.و از محافظ چشم استفاده کنید.
رژیم غذایی
محدودیتی در رژیم غذایی وجود ندارد و می توانید رژیم غذایی معمول خود را ادامه دهید. البته باید رژیم غذایی که به دلیل بیماری های زمینه ای (مثل دیابت و فشارخون) داشته اید را رعایت کنید. برای جلوگیری از یبوست،رژیم غذایی حاوی مقادیر کافی فیبر و مایعات مصرف نمایید.
نماز خواندن
از روز عمل نماز خواندن با تیمم( با نظر پزشک معالج ) بلامانع است البته در طی چهار تا شش هفته پس از عمل، نماز را نشسته به جای آورید و سر خود را برای سجده به پایین خم نکنید.
علائم طبیعی
قرمزی خفیف، آبریزش خفیف، تاری دید، احساس جسم خارجی در چشم این علائم باید به تدریج از بین بروند. در مورد بهبود بینایی نیز باید دانست که دوره درمان جهت بهبود بینایی نسبتا طولانی است.
علائم هشدار دهنده
در موارد ناراحتی درد فزاینده و پایدارچشم، قرمزی و اشک ریزش چشم، ترس از نور، کاهش و تاری دید به پزشک و یا اورژانس چشم مراجعه نمایید.
لازم است بدانید که پیوند قرنیه خطر پس زدن (دفع) دارد، توصیه می شود، در صورت بروز مشکل به پزشک خود مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که موضوع دفع پیوند می تواند حتی ماه ها پس از عمل نیز رخ دهد و از این رو بیمار باید به این علایم هشدار دهنده توجه کامل داشته باشد.
مصرف صحیح و به موقع داروها پس از عمل در میزان موفقیت عمل تاثیر زیادی دارد.در هنگام چکاندن قطره ها در چشم به نکات زیر توجه داشته باشید.
بهتر است توسط فرد دیگری قطره چکانده شود
دست ها را با اب و صابون بشویید.
هنگام ریختن قطره سر را به عقب خم کرده و به سقف نگاه کنید و به آرامی پلک را به طرف پایین کشیده تا یک حفره ایجاد شود و سپس یک قطره از دارو در این حفره چکانده شود.
بعد از چکاندن قطره ها پلک ها را حدود سی تا چهل ثانیه بسته نگه دارید و آن را مالش ندهید و از پلک زدن شدید خودداری کنید.
موقع چکاندن قره مراقب باشد که قطره چکان با پلک یا چشم برخورد پیدا نکتد.
بین ریختن قطره های مختلف حداقل 5 دقیقه صبر کنید.
اگر لازم است قطره و پماد چشمی با هم مصرف شود بهتر است اول قطره در چشم ریخته شود و سپس پماد را داخل چشم بگذارید.
مصرف قطره های چشمی بر اساس دستور پزشک پس از عمل لازم است و از مصرف و قطع خودسرانه داروها جداً خودداری نمایید.
سعی کنید قطره در زمان تعیین شده استفاده شود امادر فواصل خواب 5 تا 6 ساعت لازم نیست از خواب برای چکاندن قطره بیدار شوید.( با نظر پزشک معالج )