آپاندیس : علائم ، درمان و مراقبت
آپاندیس یک زائده کوچک انگشتی مانند به طولی در حدود 10 سانتی متر می باشد که متصل به ابتدای روده بزرگ می باشد ،زمانی که به هرعلتی دهانه ورودی آپاندیس دچار انسداد و التهاب شود آپاندیسیت ایجاد می شود. این امر موجب دردهای شکمی شده که ممکن است با تب ، بی اشتهایی ، تهوع واستفراغ همراه باشد و پزشک با انجام معاینه بالینی و در صورت نیاز انجام سونوگرافی و آزمایش خون آپاندیسیت را تشخیص می دهد.
درمان بیماری آپاندیسیت عمل جراحی است که معمولاً تحت بیهوشی عمومی در ناحیه پایین و راست شکم توسط متخصص جراحی عمومی صورت می گیرد. عدم جراحی یا جراحی با تأخیر موجب باز شدن روده و عفونت شکمی می باشد و گاهی تهدید کننده حیات می باشد.
مراقبت های لازم بعد از جراحی آپاندیس در بیمارستان :
بیمار پس از انجام جراحی و هوشیاری کامل با برانکارد وارد بخش می شود. در ابتدا ممکن است بیمار شما خواب آلود باشد ولی به تدریج هوشیار تر می شود.محل جراحی پایین و سمت راست شکم پانسمان است و ممکن است جهت تخلیه ترشحات وبرای پیشگیری از عفونت درن (لوله تخلیه کننده ترشحات ) تعبیه شده باشد. در بخش لازم است بیمار همراه داشته باشد وباید بدانید که بهتر است بیمار در وضعیت نیمه نشسته قرار گیرید و پس از هوشیاری کامل با رعایت اصول ایمنی و با اجازه پرستار، بیمار می تواند راه برود. رژیم غذایی با دستور پزشک شروع می شود و تا زمانی که به شما اطلاع داده نشده به بیمار چیزی ندهید ولی معمولاً 24 ساعت پس از جراحی رژیم غذایی برای بیمار شروع می شود. رژیم غذایی را با مابیعات ازجمله آب ساده شروع کنید و در صورت تحمل بیمار و عدم وجود تهوع و استفراغ رژیم غذایی معمولی را به بیمار بدهید و در صورت داشتن درد به پرستار خود اطلاع دهید. پس از هوشیاری کامل بیمار باید محل عمل را حین سرفه ، عطسه و سکسکه با دست یا بالش ثابت نگه دارد تا از ایجاد درد و فشار در ناحیه عمل جلوگیری شود. جهت پیشگیری از عوارض تنفسی بعد از عمل ، تنفس عمیق انجام داده و سرفه کند ،اینکار به بهبود وضعیت تنفسی کمک کرده و از ایجاد مشکلات تنفسی جلوگیری می کند. فیزیوتراپی تنفسی مانند باد کردن بادکنک پس از عمل انجام شود توصیه می شود. در صورتی که احساس کردید بیمار تب دارد به پرستار اطلاع دهیدو تا زمانی که بیمار کامل هوشیار نبوده وی را از تخت خارج نکنید. در صورت نداشتن دفع ادرار تا 4 ساعت پس از جراحی به پرستار اطلاع دهید. آپاندیس خارج شده از بدن بیمار به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود نتیجه آن را در تارخ مشخص شده پیگری نموده و به رویت پزشک معالج برسانید.
مراقبت های لازم بعد از جراحی آپاندیس در منزل :
پانسمان ناحیه عمل قبل از ترخیص از بیمارستان توسط پزشک و پرستار کنترل می شود.در صورت نداشتن درن بیمار روز سوم پس از جراحی استحمام کند و پانسمان محل عمل برداشته شود .از این پس ناحیه عمل نیاز به پانسمان ندارد مگر اینکه پزشک معالج شما دستور داده باشد. یک هفته تا 10 روز بعد از عمل جراحی برای کشیدن بخیه های ناحیه عمل به بیمارستان یا پزشک معالج خود یا درمانگاه بیمارستان مراجعه نمائید. به مدت دو هفته از انجام کارهای سنگین خوداری نمائید. پس از این مدت می توانید به فعالیتهای طبیعی و روزمره خود ادامه دهید. در خانه زیاد در بسترقرارنگیرید وبیشترراه بروید و سرفه کنید. داروهاو آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک را در منزل طبق ساعت های دستور داده شده بطور دقیق مصرف نمائید. عفونت بعد از عمل را در نظر داشته باشید محل زخم را تمیز وپاکیزه و باز نگه دارید و داروهاو آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک را در منزل طبق ساعتهای دستور داده شده بطور دقیق مصرف نمائید در صورتی که در صورت مشاهده هرگونه تغییر در محل عمل جراحی مانند قرمزی،تورم والتهاب و خروج ترشحات و تب بدون علت فورا به پزشک معالج خود یا اورژانس بینارستان مراجعه نمایید.رژیم غذایی شما پس از ترخیص معمولی می باشد ولی تا دو هفته پس از جراحی از رژیم غذایی پرفیبر مصرف شود و از یبوست جلوگیری شود ،مصرف میوه و سبزیجات توصیه می شود.از غذای نفاخ مانند حبوبات ،ذرت ، کلم و… خودداری شود.